Door ELINE VERBURG
07 okt. 2019 in GESCHIEDENIS

Maxi Linder UITGEVERIJ VASSALLUCA

De debuutroman van Clark Accord, die gaat over de Surinaamse prostituee Maxi Linder, ligt na twintig jaar nog altijd in de boekwinkels. De schrijver, die in 2011 overleed, verkocht meer dan 120.000 exemplaren van De koningin van Paramaribo.

Het is het waargebeurde verhaal over Wilhelmina Rijburg (1902-1981), een flamboyante en populaire prostituee. Met de opbrengst van haar werk ondersteunde ze arme kinderen en betaalde ze ook de opleiding van vele kansarme Surinaamse jonge mannen, die later hoge posten in de samenleving bekleedden.

Als 13-jarig meisje werd Wilhelmina in Paramaribo verkracht door een buurman; een traumatische gebeurtenis, die haar echter tevens ertoe aanzette om haar lichaam en seksualiteit te gaan gebruiken als middel (wapen) om hogerop te klimmen; als myoto, hoer. Haar werknaam hield ze over aan de tijd dat ze fan was van westernacteur Max I. Linder.

Ze zou uitgroeien tot de beroemdste prostituee van Suriname, door de mannen ’Koningin van de West’ genoemd. Ze had klanten in voorname kringen. en ging gekleed in opzichtige, dure kledij.

Het was niet alles goud wat er blonk. Zo werden Maxi en andere prostituees tijdens de Tweede Wereldoorlog - toen Amerikaanse troepen in Suriname de dienst uitmaakten om de bauxietindustrie te beschermen - uit angst voor seksueel overdraagbare aandoeningen vastgezet in Plantage Katwijk aan de Crommewijne-rivier. In dit interneringskamp werden de vrouwen gebrandmerkt, verkracht en mishandeld.

Na de oorlog verdiende Maxi haar geld vooral als bemiddelaar voor jonge hoertjes, die van haar het vak tot in de fijnste kneepjes leerden. Maar het verval en de eenzaamheid kwamen met de jaren. De vrouw die om haar schoonheid en macht op handen werd gedragen, eindigde als een oude dorpsgek die mensen op straat ging smeken om aalmoezen.

Bron: https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1335378460/koningin-van-paramaribo-maxi-linder