UITNODIGING | 11 MEI 2019 | CLARK ACCORD SESSIONS
20 JAAR ‘DE KONINGIN VAN PARAMARIBO’

Twintig jaar geleden verscheen ‘De koningin van Paramaribo’, de debuutroman van Clark Accord (1961-2011). Een verhaal gebaseerd op het leven van de beroemdste en beruchtste prostituee van Suriname, Maxi Linder. Het boek spreekt zowel geschiedkundig als in literaire zin tot de verbeelding. Een verhaal over zelfbeschikking, misbruik, macht, ondernemerschap, wraak, politiek en sex.

Twintig jaar later is ‘De koningin van Paramaribo’ nog steeds een inspiratiebron voor verschillende generaties theatermakers, kunstenaars, schrijvers, dichters en muziek artiesten. Welke impact heeft het boek gehad in hun werk? Hoe kijken vrienden terug naar hun band met de persoon Clark Accord? Waarom is het verhaal van Maxi Linder nog steeds actueel?

Tijdens de Clark Accord sessions op zaterdag 11 mei 2019 vieren we het twintigjarig jubileum van ‘De koningin van Paramaribo’ met muziek, interviews, spoken word, kunst en een presentatie van thema’s geïnspireerd door het boek en de schrijver.

Datum: zaterdag 11 mei 2019
Tijd: 14.30 - 17.00 uur
Locatie: OSCAM, Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam
Informatie: www.youtoday.nl | www.clarkaccordfoundation.nl

Clark Accord sessions

 


PERSBERICHT

Amsterdam, 16 april 2019

LANG LEVE DE KONINGIN!

Clark Accord sessions viert twintigjarig jubileum ‘De koningin van Paramaribo’ 


Op zaterdag 11 mei 2019 om 14.30-­‐17.00 uur presenteren YouToday en de Clark Accord Foundation in Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) in Amsterdam de Clark Accord sessions. Een middag waarop de succesvolle debuutroman ‘De koningin van Paramaribo van Clark Accord (1961-­‐2011) en zijn persoon centraal staan. Het verhaal van De koningin van Paramaribo is gebaseerd op het leven van wellicht de beroemdste en beruchtste prostituee van Suriname, Maxi Linder, die vooral furore maakte tijdens de koloniale periode. Een verhaal over zelfbeschikking, seksueel misbruik, macht, ondernemerschap, wraak, politiek en sex. Twintig jaar later is ‘De koningin van Paramaribo’ nog steeds een inspiratiebron voor verschillende generaties theatermakers, kunstenaars, schrijvers, dichters en artiesten. Welke impact heeft het boek gehad op hun werk? Waarom is het verhaal van Maxi Linder nog steeds actueel? Het jubileum van ‘De koningin van Paramaribo’ wordt gevierd met muziek, interviews, spoken word, kunst en een presentatie van thema’s geïnspireerd door het boek en de schrijver. Met onder anderen actrice Helen Kamperveen, theatermaker Dorothy Blokland en de Poetry Class van stadsdichter van Gershwin Bonevacia.

Herkenbaar
Clark Accord heeft met zijn debuutroman “De Koningin van Paramaribo” internationaal grote indruk gemaakt. Zijn gepubliceerd werk varieert van romans tot theatermonologen. Zijn vroegtijdig overlijden op 50-­‐jarige leeftijd betekent een verlies voor de literaire wereld. Zijn verhalen staan garant voor herkenbaarheid voor een Surinaamse en Caribische doelgroep. De koningin van Paramaribo speelt zich af in de koloniale tijd met een belangrijke plek voor de gedeelde Surinaamse geschiedenis met Nederland. De literaire erfenis van Clark Accord wordt sinds 2012 gewaarborgd door de Clark Accord Foundation.

Maxi Linder
De hoofdpersoon in het boek De koningin van Paramaribo is Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg alias Maxi Linder (1902-­‐1981). Volgens sommigen is zij de belichaming van een feministe avant la lettre. Of is zij het zoveelste product van sexueel misbruik? Door haar klandizie, die veelal bestond uit hooggeplaatsten, werd zij ook wel de Zwarte Koningin van de West genoemd. Een vrouw met een eigen wil die vanuit het recht van zelfbeschikking haar lichaam inzet als overlevingsmiddel. Maxi Linder werd geroemd vanwege haar scherpe tong, extravagant gedrag, maar ook vanwege haar onbaatzuchtig gedrag wat o.a. terug te zien was in het betalen van opleidingen van toen kansarme, maar nu succesvolle mannen.

Nieuwe generatie
Het doel van de Clark Accord Foundation is nieuwe generaties cultuurmakers verder laten bouwen op de kernwaarden die Clark Accord zo belangrijk vond: literatuur en cultuur, emancipatie en kennis van de (eigen) geschiedenis. Youtoday organiseert mediaprojecten, trainingen en netwerkbijeenkomsten over en voor de diversiteit in educatie, media en cultuur. Met de Clark Accord sessions streven zij gezamenlijk naar meer herkenbaarheid en erkenning van zwarte schrijvers en makers. De Clark Accord sessions wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Zuidoost.

Noot voor de redactie: Informatie: Faizel Lynch -­‐ YouToday Tel: 0629457101 email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.