William ‘Willie’ Groves wordt in 1893 op 24-jarige leeftijd voor een bedrag van meer dan £100, - getransfereerd van West Bromwich Albion naar Aston Villa. William Groves staat bekend als de eerste speler die voor een hoger bedrag dan £100, - werd getransfereerd. Johan Cruijff, wie kent hem niet, de man met de leuke uitspraken ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’ of ‘Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren’. Cruijff, misschien wel een van de allerbeste voetballers uit de Nederlandse geschiedenis, werd op 26-jarige leeftijd voor een bedrag van ruim €1.200.000 getransfereerd van het Amsterdamse Ajax naar het Catalaanse Barcelona. 

Langzaam maar zeker liepen de transferbedragen op. En nu, 120 jaar later, staat het recordbedrag op naam van Cristiano Ronaldo, een Portugese voetballer die in het jaar 2009 van het Engelse Manchester United naar het Spaanse Real Madrid ging. De twee grootmachten waren het eens over een bedrag van maar liefst 94(!) miljoen euro.  Te gek voor woorden zou je zeggen! In 120 jaar zijn de bedragen verschrikkelijk opgelopen, maar gaat het niet de verkeerde kant op zo? 

Onlangs heeft een onbekende club 300(!) miljoen geboden op Lionel Messi, door velen gezien als de allerbeste voetballer momenteel, zo niet aller tijden. Ik denk dat de bedragen in de toekomst nog meer kunnen oplopen. Voor hetzelfde geld komt er net als in films een sjeik met een koffer vol met geld op tafel voor Lionel Messi. 

Maar hoort dit wel? Lionel Messi is toch ook maar een mens? Is hij meer waard? Heeft hij drie benen? Of kan hij gedachten lezen? Volgens mij heeft hij net als ieder ander mens twee benen en twee armen, eet hij, slaapt hij en gaat hij naar de wc. 

En dan heb ik het nog niet over de salarissen gehad die de spelers krijgen bij de clubs. Zelf werk ik bij de C1000, en ben ik allang blij met een maandsalaris van €300,-. Wat als ik je zeg dat Cristiano Ronaldo dat in een half uur verdient? 

Op jaarbasis krijgt hij ruim twaalf miljoen, en Lionel Messi dik tien miljoen. Deze week heb ik gelezen dat Yaya Toure, die bij het Engelse Manchester City zijn contract heeft verlengd. Omgerekend krijgt Yaya Toure €1516, - per uur! Lekker zwemmen in het geld. 

Manchester City werd in 2008 voor ruim 180 miljoen gekocht door de Abu Dhabi United Group (ADUG). Het plan van ADUG is om miljoenen in Manchester City te pompen en er een topclub van maken. Hoe? Spelers voor belachelijke bedragen binnenhalen. Niet alleen Manchester City is gekocht door investeerders, zo ook Vitesse, de Arnhemse club. 

Clubs als Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid en Valencia hebben grote schulden. Zo hebben FC Barcelona en Real Madrid hebben allebei een schuld van zo'n 600 miljoen euro. Atletico Madrid staat voor meer dan 500 miljoen euro in het rood, Valencia bijna 400 miljoen euro. Gelukkig heeft de Spaanse regering actie ondernomen.  Alle Spaanse clubs moeten hun schuld voor 2020 hebben afgelost.