Op de tafel zie ik weer een foto staan. 't Is een foto van m'n vader en die kijkt me lachend aan. En z'n ogen brengen mij weer naar die tijd.

In ieders leven zijn er ups en down. Soms is er in je leven iets ergs gebeurd dat je de rest van je leven niet snel zal kunnen vergeten. Toch moet je door met het leven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je verleden kun je niet zomaar uit wissen, het blijft een stukje  van je leven, een stukje van jou. Vaak krijg je dan het advies dat je er niet meer aan moet denken, het los moet laten en door moet gaan met je leven. Maar probeer dat maar eens , je zal er hoe dan ook op wat voor manier aan herinnerd blijven worden. Je zult het zelf een plaats moeten geven, en er vooral de tijd voor nemen, want iets echt loslaten kost tijd. Maar je zult toch verder moeten gaan.

Het heden, het nu en niet het verleden. Velen zouden zeggen dat leven in het heden makkelijk is. Je staat elke ochtend toch gewoon op en doet wat je altijd doet? En toch is dat niet zo. Je focussen op het heden is moeilijk. Je bent altijd met andere dingen bezig die je doen denken aan het verleden of juist aan de toekomst. Op de jonge leeftijd van veertien jaar ben ik nu al druk mijn toekomst aan `t plannen. Weer niet bezig met `t heden. Het is moeilijk om alleen in het nu te leven, maar toch is het belangrijk dat je nu leeft en niet later. Je jeugd zal je nooit meer opnieuw beleven, de tijd zonder zorgen kan elk moment verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is belangrijk van je leven te genieten zoals het is en de nare dingen die gebeuren los te laten en je focussen op de leuke dingen.

Waarom plannen mensen? De meeste mensen plannen voor morgen, volgende maand, en volgend jaar. Er is een gezegde dat luidt: 'Het leven is wat er gebeurt terwijl jij bezig bent met het plannen van andere dingen.’  Een voormalige Amerikaanse president zei: "Bij de voorbereiding van de strijd heb ik altijd ervaren dat plannen nutteloos zijn, maar de planning is onmisbaar." Als de dingen niet gaan zoals we gepland hebben, waarom is  plannen dan nog steeds belangrijk? Iets willen bereiken zonder plan gaat niet lukken; je moet altijd precies weten wat je gaat doen en hoe je het gaat doen. Ik denk dat het klaar hebben van een plan voor de toekomst zeer belangrijk en slim is. Als voorbeeld: het kiezen van een profiel dat bij jou past en iets voor je kan betekenen in de toekomst. Er zijn talloze banen en beroepen in deze wereld. Hoe moet ik nu de juiste te kiezen? Hoe kan ik weten wat het beste is, dat mijn talenten, mijn persoonlijkheid en alles wat mij mij maakt bij de gezondheidszorg liggen? Om de juiste keuze te maken moet je jezelf kennen en zo ongeveer weten wat je later wilt worden.

Als je depressief bent, leef je in het verleden. Als je bezorgd bent, leef je de toekomst. Als je vrede hebt, leef je in het heden.