“Je begrijpt het niet, ik kan niet meer.” Ik stort neer op de grond en voel een hand zachtjes langs m’n wang glijden. “Wees niet bang, het komt goed.” Langzaam sta ik op en zie dat hij het is. Hij zei dat hij zou komen als ik hem nodig had. Daar is hij dan, zonder veel te zeggen begrijp ik wat hij bedoelt. Maar waarom doet hij dit? Waarom is het zo dat degene die ons het meest pijn doet, ook de oorzaak is van onze lach?

Liefde, iets dat iedereen wel kent. Alleen men ervaart het niet als hetzelfde, de een beleeft het als een nachtmerrie, de ander is in de zevende hemel. Maar wat is nou houden van? Een goede definitie is er niet, je houdt meer van het ene dan het ander. Alleen de manieren zijn zo anders, evenals de gevoelens. Maar houden van doe je niet zomaar, je houdt van iemand die voor, achter, naast, boven je staat. Die je steunt als het even niet goed gaat, die er altijd voor je is. “Ik hou van je.” Gechoqueerd keek ik naar m’n beeldscherm, ik kon niet geloven wat ik las. Meent hij dit nou? Na vijf minuten stilte stuurde hij weer  “Ik hou van je.” Zonder na te denken antwoordde ik terug “Ik ook van jou.” Velen gebruiken ‘houden van’ als stopwoordje, zij hebben niet door wat voor vragen het bij de ander opwekt. Je kunt houden van elkaar als vrienden maar ook weer eens een stapje verder.

Daar zit ik dan. Huiverend luister ik naar hem. Terwijl hij doorgaat met het vertellen van zijn gevoelens, bedenk ik bij mezelf: ‘Waar heb ik dit aan verdiend?’ Een relatie vol met vertrouwen, geluk, liefde, wat wil je nog meer? Maar toch zit ik met de vraag, waaraan heb ik dit verdiend? Als het slecht gaat, verlangen wij naar het goede, als het goed gaat vragen wij ons af waarom. Maar wat nou als diegene waar we zoveel van houden ons verlaat?

Liefdesverdriet is te vergelijken met heimwee. Het gaat pas over als je terugkrijgt wat je kwijt bent. Mensen met liefdesverdriet kun je niet zo zeer helpen. Troosten lukt wel, maar dan vooral door de dumper zwart te maken. Het is een aanpak die bedoeld is om iets van boosheid en opstandigheid op te wekken bij het slachtoffer. Maar tegelijkertijd wekt het weer de gedachtes op dat het houden van de dumper voor niets was. Uiteindelijk kan alleen nieuwe liefde het hartverscheurende gevoel helen. Een verse verbinding met een heel ander persoon kan de oude verbinding overbodig maken.

Liefde is een cirkel die begint bij vrienden, eindigt bij een scheiding en weer begint met vriendschap. Een cirkel die ik nooit zal begrijpen en waar ik ook nooit uit zal komen.