‘Straattaal is de mengtaal die jongeren van verschillende culturele en sociale achtergronden in het dagelijks leven spreken op school en op straat. Niet alle straattaalsprekers behoren tot dezelfde groep of subcultuur. Voor straattaal geldt, net als voor jongerentaal, dat het niet toegeschreven kan worden aan een specifieke en afgebakende groep jongeren. De straattaal bestaat niet.’ Deze beschrijving geeft Wikipedia over straattaal.. Klopt dit eigenlijk wel? Bestaat de straattaal niet?

Mohammed is een 16-jarige jongen van Marokkaanse afkomst. Hij woont in Amsterdam Zuidoost en gaat met veel allochtonen om. Op een middag  loopt hij  door het winkelcentrum. Een doodonbekende man loopt naar hem toe en zegt: ‘Bonjour,comment vas-tu?’ Mohammed kijkt de man raar aan en probeert te begrijpen wat deze bedoelt. De man maakt rare gebaren, Mohammed kijkt de man van top tot teen aan en loopt weg. In de Lidl komt Mohammed weer een doodonbekende man tegen. Deze zegt tegen Mohammed ‘Ofa’. Mohammed lacht naar de man en antwoordt beleefd: ‘Goed hoor.’ Hij staat bij de kassa en hoort een Ghanese vrouw  tekeer gaan tegen een kassière. ‘KWASIA!’ hoor je de vrouw zeggen, Mohammed staat stil en bedenkt: ‘Deze kassière heeft de mevrouw echt boos gemaakt.’

Raar he? Mohammed is Marokkaans, maar weet toch wat hij moet zeggen als iemand zegt ‘Ofa’. Hij is Marokkaans en weet toch wat hij moet denken als hij een Ghanees boos hoort schreeuwen ‘KWASIA!’. Vreemd. Mohammed is een jongen van Marokkaanse afkomst en weet wat deze woorden betekenen. Maar als iemand naar hem toekomt en zegt ‘Comment vas-tu?’ kijkt hij deze persoon raar aan. Hoe komt het dat Mohammed deze Surinaamse en Ghanese woorden kent? Zoals je al las gaat Mohammed met veel allochtonen om. Zijn beste vriend is een Surinamer, Ricardo. Mohammed zijn beste vriend, praat daarom vaak de Surinaamse taal met zijn vriend, het Sranantongo. Mohammed zijn buren zijn Ghanezen, hij hoort zijn buurvrouw regelmatig haar zoon uitschelden voor ‘KWASIA’.

De straattaal is voor mij een taal waarin iedereen zijn eigen moedertaal verwerkt. De jongeren van tegenwoordig gebruiken deze ‘taal’ om elkaar beter te kunnen verstaan en om beter te kunnen communiceren. Je leert meer over een andere taal en als iemand je in die taal begroet is het daarom ook niet zo raar. Ik woon in de Bijlmer en vind het superleuk om straattaal te praten. Je leert meer over elkaars afkomst en weet wat andere mensen bedoelen. Straattaal is voor mij daarom gewoon een taal. Zoals je een Frans woordenboek hebt, zo heb je ook een woordenboek van straattaal. Je leert toch ook Frans om in het Frans met andere Fransen te kunnen communiceren? Dus waarom zou je geen straattaal gebruiken?