“Bij het opgeven van het huiswerk wordt ook de tijd bekend gemaakt die de leerlingen naar de inschatting van de docenten nodig hebben voor het maken of leren daarvan. Daarbij geldt de vuistregel van circa vijftien minuten per vak per keer in klas 1 tot oplopend tot circa dertig minuten per vak in de klassen 4 en hoger.” Dat staat in het leerlingenstatuut van SGR en Exellius.

Hoe vaak wordt dit inderdaad gedaan? Misschien  vijf keer. De docenten zijn goed in te veel huiswerk opgeven. Ze zeggen dat je er maar een halfuur over zou moeten doen, maar per dag heb ik doordat er voor zes vakken een halfuur huiswerk is drie uur huiswerk. Die veronderstelling klopt trouwens ook niet, want voor bijvoorbeeld Spaans moet ik ongeveer een halfuur werken en nog een uur woordjes leren. En dan hoef ik alleen nog maar drie halfuren Engels, muziek en wiskunde te doen. Tja, probeer dan nog eens naar al die interessante musea te gaan én minstens negen uur te slapen per nacht.

Weet iemand nog wat ‘vakantie’ betekent? Want dat is niet meer ontspannen zonder school, maar juist extra tijd om nog meer huiswerk te doen! Eerlijk gezegd ben ik wel jaloers op mensen die kader doen, omdat ze niet eens huiswerk krijgen in het weekend.

En dan hebben we ook nog strafwerk omdat je je huiswerk niet maakt: “De docent die de reden waarom een leerling het huiswerk niet heeft kunnen maken of leren niet aanvaardbaar acht, kan hiervoor een sanctie opleggen.” De reden die de docent niet aanvaardbaar acht, is meestal: ‘We hebben te veel huiswerk’. En dat strafwerk zorgt er dan weer voor dat je je huiswerk niet kan maken omdat je te veel te doen hebt.

De conclusie: er wordt altijd wel huiswerk gegeven en het huiswerk is meestal veel. Veel meer dan dat halve uur per vak.

Wat ben ik toe aan een zomervakantie.