Wie was Clark
Clark Accord (Paramaribo, 6 maart 1961 – Amsterdam,11 mei 2011) was een succesvol schrijver en publicist. Accords debuutroman De koningin van Paramaribo verkocht meer dan 120.000 exemplaren en werd uitgebracht in Duitsland, Spanje, Latijns Amerika en Finland. In 2000 herschreef Accord het boek tot een theatermonoloog. Het stuk werd geregisseerd door John Leerdam, en gespeeld door Helen Kamperveen in de hoofdrol van Maxi Linder. Momenteel wordt het stuk gespeeld door een tweedegeneratie theatermaker/actrice Dorothy Blokland.
Naast zijn werk als schrijver startte Accord tevens een maaltijdenproject op in Suriname, vergelijkbaar met het Nederlands Tafeltje-dek-je. Hij was medeoprichter van de Stichting Sunshiptree, een productiehuis voor de Nieuwe (multiculturele) Nederlander met diversiteit als inspiratiebron. Accord was zijn tijd ver vooruit en agendeerde met het programma Black inc issues relevant voor de Nieuwe Nederlander.
Clark Accord was een bruggenbouwer. Met o.a. zijn columns in het Parool probeerde hij een brug te slaan tussen de verschillende etnische groepen in Nederland. En tussen Nederland en Suriname. Met de koningin van Paramaribo heeft hij Suriname positief op de kaart.
Clark Accord ontving in 2007 de Bronzen Stier award, voor Kunst en Cultuur van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. In 2011 werd hij onderscheiden met de ere-orde van de Gele Ster namens de President van Suriname. Ook kende de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels hem het Ereteken van Verdienste toe.
Accord overleed op 50-jarige leeftijd in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis aan maag-darmkanker.

Waarom Vrienden van de Clark Accord Foundation
Om het gedachtengoed van Accord levend te houden willen we jaarlijks een evenement of een lezing organiseren. Daarvoor is geld nodig. U kunt daaraan bijdragen door jaarlijks een vast bedrag over te maken aan de Clark Accord Foundation.

Wat krijgt u daarvoor?
- Gratis deelname aan de jaarlijkse Clark Accord Lezing;
- Als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en bijeenkomsten;
- Uw naam wordt op de website van de stichting gepubliceerd als ambassadeur van het gedachtegoed van Accord.
- Bij een bijdrage vanaf Euro 50 ontvangt u een boek van Accord.
- En bovenal: u draagt bij aan het in stand houden van Accords gedachtengoed.

Hoe doet u mee?
Maak uw bijdrage over op
bankrekeningnummer NL15 TRIO 0254 717 985
t.n.v. Stichting Clark Accord Foundation
onder vermelding van uw naam en email-adres.

Wij houden u dan op de hoogte!

Alvast bedankt en hartelijke groet!

 

Het bestuur van de Clark Accord Foundation