Clark Accord Lezing
Clark Accord was als schrijver van grote betekenis voor de Surinaamse en Surinaams-Nederlandse gemeenschap. Als geen ander wist hij de noodzaak tot emancipatie en de vergroting van het zelfbewustzijn voor het voetlicht te brengen.
Ter ere van zijn nagedachtenis wordt er jaarlijks een conferentie georganiseerd, rondom een lezing die in de lijn ligt van precies dat thema dat in Clarks leven en werk besloten lag, namelijk dat één persoon een stem kan geven aan een heel volk; De Clark Accord Lezing.
Onder de sprekers zullen zeker niet alleen schrijvers uitgenodigd worden; Clark interesseerde zich voor veel verschillende disciplines, van mode naar literatuur en van toneel tot muziek. Met het uitroepen van de Clark Accord Lezing hoopt de organisatie een podium te geven aan inspirators van verschillend pluimage, die passie en betrokkenheid tot een kernwaarde van het leven hebben gemaakt. Dit om vooral de geest van Clark, het engagement en de liefde voor de mensheid, te verspreiden.
De Clark Accord Foundation stelt zich ten doel om kennis van en liefde voor de (postkoloniale) literatuur te verspreiden. Een van de manieren waarop de CAF dit doet, is door het organiseren van de jaarlijkse Clark Accord Lezing.
De eerste lezing (2012) werd verzorgd door schrijver Karin Amatmoekrim, letterkundige en collega-schrijver. In haar lezing ging zij in op de betekenis van het oeuvre van Clark Accord binnen de Nederlandse postkoloniale literatuur. De lezing werd verkort gepubliceerd in NRC/Next.
De tweede lezing (2013) werd verzorgd door activist en kunstenaar Quinsy Gario in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Nederland.
De vierder lezing (2014) werd verzorgd door ondernemer Karin Refos in Tori Oso, Paramaribo.
De vijfde lezing (2015) werd verzorgd door Denise Jannah in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Nederland.
De zesde lezing (2016) werd verzorgd door Jerry Dewnarain in Spice Quest, Paramaribo.
De zevende lezing (2017) werd verzorgd door Rajae El Mouhandiz in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Nederland. Helaas komt deze lezing te vervallen.
De achtste lezing (2018) werd verzorgd door Siegmien Power-Staphorst in Buiten Sociëteit Het Park, Suriname.
De negende lezing (2019) werd verzorgd door Chris Polanen in Oscam Amsterdam, Nederland.
De tiende lezing (2021) werd verzorgd door Runaldo Ronald Venetiaan via een Apintie TV live uitzending, Suriname.
De elfde lezing (2023) werd verzorgd door Tanja Jadnanansing in De Balie Amsterdam, Nederland.
De twaalfde lezing (2024) werd verzorgd door Marlyn Aaron-Denz via een Apintie TV live uitzending, Suriname.
Hier vindt u de complete teksten van de lezingen van voorgaande jaren, met een korte biografie van de sprekers.